Artisti maksaa, tee itse ja säästä!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Auton laitto myyntikuntoon

Ei kommentteja
Auton laitto myyntikuntoon on oikeastaan yhdistelmä eri huolto- ja kunnostustehtäviä. Mikäli näitä on tehty säännöllisesti, myyntikuntoon laitto tarkoittaa yksinkertaisesti auton imurointia, pesua ja vahausta. Jos taas muita huoltoja on laiminlyöty, myyntikuntoon laitto tarkoittaa todennäköisesti pienten naarmujen ja kiveniskemien korjausta, mahdollista lasin vaihtoa jne. Lähtö-olettama on kuitenkin se, että myytävä auto on katsastuskuntoinen, eli suuria remontteja ei ole tarpeen tehdä.

Mikäli myytävänä oleva auto on uudehko ja se jää autokauppaan vaihdokkina, kannattaa ainakin yleisilmettä kohentaa ainakin seuraavilla keinoin:

  • Auton pesu ulkoa
  • Auton imurointi
  • Lattiamattojen, eli kuramattojen pesu
  • Tavaratilan ja ovikoteloiden tyhjentäminen ja imurointi

Jos auto on uudehko mutta takana jo enemmän kuljettua baanaa, kannattaa lasi korjauttaa tai vaihtaa, koska se on kuitenkin naarmuuntunut ja todennäköisesti ainakin häränsilmillä. Myös pienet maalivauriot kannattaa paikata, mikäli sen pystyy siististi itse tekemään, koska auton edelleen myyvä autoliike joutuu nämä kuitenkin tekemään. Kunnossa olevasta autosta hyvitetään 500-1000€ enemmän, kuin verrokista missä on kaikki em. pikku fixaukset tehtävä. Ne kauppias teettää kuitenkin omalla kustannuksellaan. Auton arvosta riippuen tämä on joko merkittävä tai ei, mutta tuskin kukaan heittäisi ylimääräistä 500€ menemään.

Autoa yksityisesti myytäessä on muistettava, että yksityisessä kaupassa ei ole minkään näköistä tuotevastuuta, mutta kauppa on mahdollista purkaa, mikäli kaupanteon kohde ei vastaa siitä annettua kuvausta tai siinä on piileviä vikoja mitkä voidaan osoittaa olleen myyjän tiedossa. Toisekseen yksityinen ostaja voi antaa autoliikettä suuremman arvon auton asialliselle kunnolle ja rehellisesti kerrotuille puutteille.

Mikäli haluaa autostaan kohtuullisen korvauksen suhteessa muihin vastaavan merkkisiin ja mallisiin autoihin, kannattaa muutamia asioita kuitenkin välttää. Ensinnäkin ne auton hajusteet eli ns. wunderbaumit - jätä ne kauppaan ja tuuleta sekä puhdista auton sisäpinnat mieluummin ihan oikeasti. Ne hajusteet lisäävät vain uuden odöörin ja muutenkin uuden omistaja ehdokkaan nenään vieraaseen hajumaailmaan ja auton houkuttelevuus vähenee. Autotarvikeliikkeistä on myös saatavissa autoihin tarkoitettuja hajun neutraloijia (sekä erikseen otsoni käsittelyyn erikoistuneita yrittäjiä), joka karkottavat tavallisimmat hajunaiheuttajat, kotieläimien ja tupakoinnin aiheuttamat hajut.

Toiseksi, jos et tiedä kuinka korjata auton maalipinnan vaurioita, jätä ne tekemättä. Väärin tehty korjaus, varsinkin vähän isompaan vaurioon, pysyy piilossa ehkä muutaman kuukauden, mutta sen jälkeen korjaus rapisee pinnasta irti kuin syksyn lehti puusta ja alta paljastuu karu totuus. Pahimmillaan uusi ostaja vierittää korjauskuluja myyjän kontolle tai ainakin pahoittaa mielensä ja antaa tämän kuulua edelleen.


Kolmas vältettävä asia on kaikenlainen auton tuunaus. Ei niin, että tuunaus sinänsä olisi tuomittavaa, mutta rajusti tuunattu auto on myös rajusti kaventuneilla markkinoilla, eikä ostajaehdokkaalla siltikään ole välttämättä sama maku kuin sinulla. Muista tuunatessasi ainakin se, että kuinka autosi palautetaan alkuperäiseksi ja säästä aina alkuperäisosat: puskurit, sisustan osat, valot jne. Mikäli ostat autoosi ns. alustasarjan, käytä tähän sen verran rahaa, että saat joko automerkin oman sarjan, tai kovuus- ja korkeussäädettävän sarjan, jonka voi palauttaa käytännössä alkuperäistä vastaavaksi, näin et joudu netottamaan investoimiasi rahoja auton vaihdon yhteydessä. Muista myös alustasarjan kanssa, että säästät kaikki muutososien lupadokumentit uutta omistajaa varten.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti