Artisti maksaa, tee itse ja säästä!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Octavia vetoakselin suojakumin vaihto

2 kommenttia
Tässä on sitten hieman pidempi kuvakollaasi autofixarin viimeisimmästä tekeleestä. VAG konsernin A3/Golf/Octavia/Leon jne. en ollutkaan vetoakselin suojakumia aikaisemmin vaihtanut. Kerta se ensimmäinenkin ja tässä on tarina siitä. :-)

Kuten kuvasta näkee, ulompi vetoakselin suojakumi on luovuttanut aivan sisäreunasta kiristyspannan rajalta. Onneksi kumi oli päällisin puolin ehjä, eikä nivelen sisään ollut päässyt pahemmin likaa. Uuden nivelen mukana tulee kiristyspantojen ja muiden tilpehöörien lisäksi myös putkilo uutta rasvaa, mikä antaa mahdollisuuden poistaa vanha rasva kokonaan.


Koko homma on aloitettava napamutterin (tai tässä tapauksessa pultin) avaamisella. Koko on 27mm ja avaaminen onnistuu parhaiten pyörä maassa, jos vaan vanteessa on keskireikä tätä varten. Jos ei ole, pitää apulaisen painaa jarrua, jotta pyörä ei pyöri. Niin kuin aina, korjaus tehdään auto tuettuna pukille, ei tunkin varassa.


Kun napapultti on auki, voi auton nostaa ylös ja irrottaa renkaan. Jotta vetoakseli mahtuisi pois navasta, tulee olkatuki irrottaa tukivarresta. Minä irrotin myös raidetangon, koska uskoin vetoakselin mahtuvan pois ilman tukivarren irrotusta, mutta eihän se mahtunut. Kun olkatuki on irti tukivarresta, kierretään napapultti pois ja irrotetaan vetoakseli navasta. Tämä ei ole erityisen tiukalla, mutta joissain tapauksissa saattaa tarvita ulosvetäjää, minä selvisin akselin naputtelulla ja muljuttelun avulla.


Tuon raidetangon irroituksessa tarvitsee pientä torx avainta, jolla voi estää nivelen pyöriminen kiinnitysmutteria avattaessa.


Kun vetoakseli on irti navasta alkaa koko homman hankalin vaihe. Seuraavaksi pitää vanha suojakumi poistaa ja uuden asentamiseksi irroittaa vetoakselin nivelestä, eli purkaa nivel. Vanhan suojakumin poistaminen on helpointa terävällä veitsellä ja vanha rasva lähtee talouspaperilla. Käsissäsi on jotain tämän näköistä.


Ja nyt sitten illan finaali. Sanotaan nyt suoraan, vetonivel on todella tiukassa nipussa. Netistä löytämäni ohjeen mukaan se hajoaa osiin lyömällä nivelen ulkokehää ulospäin - ehkä näin, jos koko akseli on ruuvipenkissä kiinni ja käytettävissä on lyijyvasara. Kotimaisilla foorumeilla neuvotaan sen sijaan työntämään nivel irti akselista pienen hylsyn ja napapultin avulla. Kannattaa lukea koko threadi lisäohjeiden osalta.

Minä päätin yrittää jälkimmäistä keinoa taottuani aikani niveltä. Kuten sanoin, nivel on tiukassa, järjettömän tiukassa. Tuntuu, että pultin pohjatessa nivel ei liikahda mihinkään, vaan joku paikka alkaa pettää. Pultti ei itseasiassa ole mitenkään erityisen kovaa seosta ja sen kunnosta kannattaakin olla huolissaan. Loppujen lopuksi sain nivelen liikahtamaan useiden yritysten jälkeen käyttämällä vuorotellen ulosvetäjää ja pulttikikkaa.


Kun nivel lähtee aukeamaan, loppu on enää tututun toistoa. Tässä on kuva puolittain avatusta nivelestä. Kiinnitä huomiota prikan ja muoviholkin keskinäiseen asentoon ja järjestykseen, jotta kokoaminen onnistuu.


Tiukkuuden syykin selvisi saatuani nivelen osiin. Lukitusrengas on kitkatyyppiä eikä sitä ole mitään mahdollisuutta kaivaa pois nivelen sisältä purkamisen helpottamiseksi. Sen on tarkoitus antaa mekaanisesti periksi niveltä purettaessa, kuten kuvasta näkyy. Lukkorengas on aivan akselin spoorien pilalle kaivama, mutta nivelpaketissa tulee onneksi uusi rengas.


Tästä eteenpäin nivelen kasaaminen uuden kumin kanssa on helppoa. Vanha rasva kannattaa poistaa hyvin ja uusi laittaa paikoilleen niveltä hieman pyöritellen, jotta sitä on joka paikassa. Kumin kanssa aksliin on syytä muistaa pujottaa myös uusi kiristyspanta ja uusi prikka ja muoviholkki. Lopuksi uusi lukitusrengas paikoilleen ja nivel nippuun. Kasaaminen on helppoa, nivel liukuu paikoilleen pienen kumivasaralla naputtelun avustuksella ja jäljellä on enää kumin lukituspantojen kiristäminen.

Tämä pantojen kiristys meinasi sitten olla se viimeinen koetinkivi, koska ne on näköjään tehty jollain erikoistyökalulla kiristettäviksi. Ehkä oikein suurilla hohtimilla ne saisi puristettua kasaan, mutta minulla ei ollut käytössä kuin putkipihtejä ja sivuleikkurit. Sivuleikkureilla hommasta ei tullut mitään, eikä putkipihdeilläkään pystynyt metallia puristamaan käytännössä lainkaan kasaan. Piti siis improvisoida...

Ratkaisu on suorastaan naurettavan helppo. Kun katsoo alkuperäisiä kiristyksiä, niin panta on tehty siten, että se antaa myöten aivan pannan pinnan suuntaisesti, mutta itse korotusta ei pysty puristamaan kasaan. Pienen miettimisen ja muutaman kokeilun tuloksen totesin, että pihdeissä olisi oltava kynnet puristamista varten. Harkistin jopa pihtien hitsaamista jamuokkamista tarkoitukseen sopiviksi, mutta työkalulaatikosta löytyi sopivan kokoista rautalankaa, jota päätin soveltaa. Loppujen lopuksi työkaluna toimi U:n muotoon taivutettu vajaan 3cm pätkä rautalankaa, jonka avulla pannan sai kiristettyä. Kuva kertoo enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa.

Jos tästä jorinasta ei mitään muuta jää mieleen, niin näiden pantojen kiristys kannattaa muistaa. :-) Kunnon  tee-se-itse settiä.


Tuosta pulttikikasta vielä. Siellä navan sisällä ei ole mitään tukea käytettävän jatkon (esim pieni hylsy) tueksi ja parasta olisikiin käyttää hylsyn ja originaalipultin sijaan vielä pidempää vastaavalla kierteellä olevaa pulttia. Jos nivel on vähääkään vinossa, voi jatko lipsahtaa nivelen sisään siten, ettei se tule enää pois muttei myöskään salli nivelen kiertämistä ulos. Kannattaa siis olla huolellinen.

2 kommenttia :

  1. Kiitos opastuksesta! Pultinpää levisi ulos ulosvedossa, että tarkkana kannattaa olla, koska nivelen kierre tärveltyi pultin ulos kierrossa. Tappi tähän siis haussa, et saa kierteen putsattua.

    VastaaPoista
  2. Ohje on hyvä ja selkeä,kiitos paljon.Tosin itsellä vuosimalli 2003(tai 2004,mistä tuon tietää,käyttöönottopvm jotain 2004),no joka tapauksessa tämä on keskiMUTTERILLA ja siten erilainen kuin nuo alkupään octaviat.Tässä vetonivelessä ei ole siten tuota keskireikää,mistä "ponnistaa",joten odotin ongelmia olevan tiedossa.Yllätyin positiivisesti,kun nivel irtosi ilman väkivaltaa kevyesti ja varovasti naputtamalla.Kaikki oli loistavasti,elämä hymyili,lapset olivat terveitä,rouva ei ollut kauhean äkäinen ja luvassa oli ihana ulkosauna-ilta,kunnes kaikki romahti. SuojaKUMI oli väärä.Liian vähän palkeita ja liian pieni sisäpää.Joten Motonet osoitteeksi,sieltä löytyy MUOVINEN versio,joka on oikea.Tästä eteenpäin homma meni julistamalla maaliin,lapset olivat terveitä,rouva ei kovin äkäinen,ulkosauna lämpeni ja elämä hymyili.

    VastaaPoista