Rasvamonttu

Artisti maksaa, tee itse ja säästä!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Renkaiden EU laatuluokitus

Ei kommentteja
Renkaan merkinnät yhdenmukaistuvat ihan EU tasoisen laatuluokituksen voimin. Vajaan vuoden päästä kaikissa myytävissä renkaissa tulee olla EU laatuluokitus, jonka avulla ostajan olisi mahdolista vertailla eri renkaiden ominaisuuksia.

Tämä on pelkästään hyvä asia. Monella rengaskaupalla on yhteistyötä joidenkin rengasmerkkien kanssa ja yhteinen asteikko auttaa vertailemaan eri kaupoissa myytäviä renkaita - laatuluokitus auttaa myös suodattamaan rengaskauppiaan ylisanoja kaupantekotilanteessa.

Yhteisessä luokituksessa on kuitenkin yksi varsinainen ongelma: se on varsin suppea. Renkaat luokitellaanseuraavien ominaisuuksien suhteen:

  1. märkäpito
  2. vierinvastus
  3. melun

Kun tätä vertaa tavalliseen rengastestiin, huomaa että kriteeristö on melko niukka ja näistä kolmesta oikeastaan vain märkäpidolla on ollut perinteisissä rengasvertailuissa merkitystä. Ovatko rengastestit siis vain vedätystä vai onko uusi EU:n laatuluokitus ihan turha?

Kun tarkastelee nykyaikaisia rengastestejä, niin huomaa, että kärkirenkailla erot ovat joka tapauksessa marginaalisia esimerkiksi kuivalla asfaltilla tehdyissä mittauksissa. Pienet erot syntyvät juuri ja juuri mitattaviksi, kun rengastehtaalla halutaan painottaa joitain ominaisuuksia toisia enemmän. Näitä eroja ei tietenkään kolmen kriteerin laatuluokituksessa juuri saa esiin.

Jos rengastestit säilyvät nykyisellään myös tulevaisuudessa, tulee renkaan ostajalle eteen mielenkiintoinen ristiriita: onko rengastestin voittaja kuitenkin kilpailijan rengasta parempi tuote, vaikka sen laatuluokitus on alhaisempi? Aika näyttää mitä laatuluokitus oikeasti vaikuttaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti